Ου δίκαιον εστίν ετέρων ορθόδοξοι ετέρων ορθοδόξων κατηγορείν εν ουδενί πράγματι - Χρυσολωράς, Δημήτριος (Τροχαλία, 1998)
Στην προσπάθειά μας να φέρουμε στο φως άγνωστα και ανέκδοτα κείμενα της εκκλησιαστικής γραμματείας, δημοσιεύουμε και το κείμενο τούτο του Δημητρίου Χρυσολωρά. Ο τίτλος του κειμένου ενώ ενέχει θεολογική σημασία, απέχει πολύ του περιεχομένου, που είναι καθαρά φιλοσοφικό με τη μορφή μάλιστα των πλατωνικών διαλόγων. Τα φανταστικά πρόσωπα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας δηλώνουν αυτήν του την προσπάθεια. Ο νεότερος και ρητορικότερος Λυσίας θέτει απορίες, υπερασπίζεται και επιβάλλει απόψεις. Ο «πρεσβύτης» Θευδόσιος, με πρωταρχικό του μέλημα το καθήκον προς τον Θεό, απαντά και αντικρούει.