Η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία : η Ανατολική Ευρώπη, 500-1453 - Obolensky, Dimitri, 1918- (Βάνιας, 1991)
Στον πρώτο τόμο της “Βυζαντινής Κοινοπολιτείας” (κεφ. Ι-VI) ο καθηγητής Obolensky αφού θέτει τους γεωγραφικούς όρους του προβλήματος εξιστορεί διαχρονικά και με μεγάλη διεισδυτικότητα την εξέλιξη της Κοινοπολιτείας ως τα τέλη του 10ου αιώνα (με κάποιες εξαιρέσεις), στις διάφορες περιοχές της: τα Βαλκάνια, την Κεντροανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία – Μαύρη Θάλασσα. Στο δεύτερο τόμο (κεφ. VII-XI) o καθηγητής Obolensky συνδέει τα νήματα της αφήγησής του, εξετάζει τη διαμορφωμένη πια Κοινοπολιτεία πιο συνολικά και αφού φθάσει την εξιστόρησή του ως τον ύστερο ΜΕσαίωνα, στρέφει την προσοχή του σε ορισμένα πολύ σημαντικά πεδία του βίου της: τη διαδικασία της πολιτιστικής διασποράς, τη θρησκεία, το δίκαιο, της λογοτεχνία και την τέχνη.