Χριστιανισμός και κόσμος : αναζητώντας ένα σύγχρονο Χριστιανικό λόγο - Βουλγαράκης, Ηλίας Αντ., 1927-1999 (Αρμός, 1993)
Το βιβλίο αυτό δεν έχει τη φιλοδοξία να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών. Σίγουρα άλλοι, περισσότερο δόκιμοι, συμβάλλουν με μεγαλύτερη πληρότητα στην ικανοποίηση του απαιτούμενου σκοπού. Και το γεγονός αυτό είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο. Επίσης το βιβλίο δεν αποτελεί μια συνολική προσέγγιση των προβλημάτων που συναρτώνται με τη γενικότερη θεματική, αλλά επιχειρεί μια ψηλάφιση σε επιμέρους τομείς. Τούτο υποδηλώνει ότι τα κείμενά του γράφτηκαν σε διάφορες περιπτώσεις και σε διάφορους χρόνους, ανάλογα με το σκοπό προσέγγισης κάθε φορά ενός επιμέρους προβλήματος, που προέκυπτε για διερεύνηση. Με τον καιρό τα κείμενα πολλαπλασιάστηκαν τόσο από άποψη αριθμού, όσο και από άποψη προβληματικής, ώστε να επιτρέπουν μια επιλογή και κατάταξη τους σε επιμέρους ενότητες του γενικότερου θέματός μας. Η επιλογή των κειμένων πραγματοποιήθηκε σε μορφή Σημειώσεων μετά την ανάθεση στον υπογράφοντα να διδάξει στους φοιτητές το νέο μάθημα «Χριστιανισμός και Κόσμος». Τέλος η θετική αποδοχή του μαθήματος από τους κ.κ. φοιτητές έγινε αφορμή να το εκδώσω πλέον ως βιβλίο για να κριθεί κι από ευρύτερο κύκλο αναγνωστών.