Αίσθησις ζωής αθανάτου : ομιλίες για τον γέροντα Ιωσήφ τον ησυχαστή - Εφραίμ, Αρχιμανδρίτης, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, 1956- (Μονή Βατοπαιδίου, 2005)
Αν και αισθάνομαι βαθύτατα την ακαταλληλότητά μου να μιλώ για έναν σύγχρονο άγιο της Εκκλησίας μας, "της ερήμου πολίτην και εν σώματι άγγελον", τον αείμνηστο Γέροντα και πνευματικό γενάρχη και ημών των αναξίων, εν τούτοις δέχθηκα να πω δυο λόγια ως πρόλογο στο βιβλίο αυτό, όχι για να τιμήσω τον υπό του Θεού τετιμημένο μακάριο Γέροντα Ιωσήφ, αλλά για να λάβω από αυτόν ευλογίαν και Χάριν εντρυφώντας στις εμβριθείς και ωφέλιμες μελέτες του Καθηγούμενου αρχιμανδρίτου Εφραίμ, που αποπνέουν εκ της ερήμου του Άθωνος το καθαρό άρωμα του Αγίου Πνεύματος. [...] Η ζωή του οσιωτάτου Γέροντος, οι γλυκύτατοι λόγοι του, το ζωντανό σε μας παράδειγμα των μαθητών του και Γερόντων μας, αλλά και η παρουσία του με τις άγιες ευχές του, έθρεψαν και στήριξαν όχι μόνο εμάς αλλά τις χιλιάδες ήδη πνευματικά παιδιά του, που καθημερινά τον επικαλούνται και τον αγαπούν, και αγωνίζονται να τηρήσουν την διδασκαλία του και να μιμηθούν το άγιο παράδειγμά του. Είμεθα εσαεί ευγνώμονες. Ό,τι και αν πούμε, ότι και αν κάνουμε, το χρέος μας σε αυτόν τον πνευματικό μας πατέρα δεν θα ξοφληθεί ποτέ. Και η ευθύνη μας έναντι Θεού και ανθρώπων είναι βαρύτατη.... (Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος).