Περί θείου και ανθρώπινου έρωτος. - Θεόκλητος Διονυσιάτης, Μοναχός (Σπηλιώτης, 2005)
Και αυτό το βιβλίον, με αφορμή το "Αλφαβητάρι της πίστης" του κ. Χρ. Γιανναρά, εγράφη για να παρουσιάση τις πεπλανημένες απόψεις του περί έρωτος και ν' αποδείξη το αδύνατον συνυπάρξεως του θείου μετά του ανθρωπίνου έρωτος. Επειδή ο ερωτισμός των νεορθοδόξων, παραπέμπει στην γνωστή αίρεσεη του α' αιώνος, που ελέγχει και η "Αποκάλυψη" του Ιωάννου, ετιτλοφόρησα τότε το βιβλίον: "Ο νικολαϊτικός ερωτισμός των νεορθοδόξων, του οποίου ερωτισμού θεωρητικός είναι ο κ. Γ. Ήδη με την ένταξή του στην ενότητα των δύο άλλων "αδελφών" βιβλίων, πήρε το όνομα: "Περί θείου και ανθρωπίνου έρωτος". Με την ευκαιρίαν αυτήν δηλώ, ότι τον μεν Χρ. Γιανναρά αγαπώ πολύ ως αδελφόν, την δε αιρετικήν διδασκαλίαν του αποστρέφομαι. Η δε αυστηρότης των χαρακτηρισμών μου προέρχεται μεν εξ αγάπης, αλλά αποβλέπει στην θεραπείαν της νοσησάσης ψυχής του, όπως του εδήλωσα τελευταίως, διά να μη βλάπτη ψυχές.