Περιπετειώδες κοινωνικό και μαύρο νεοελληνικό αφήγημα 1850-1950. - Γκόρπας, Θωμάς, 1935-2003 (Λογοτεχνία, 1981)
Ναπολέων Λαπαθιώτης -- Ρώμος Φιλύρας -- Κοσμάς Πολίτης -- Νίκος Βέλμος -- Φώτης Κόντογλου -- Νίκος Κατηφόρης -- Μιχάλης Καραγάτσης -- Πίνδαρος Μπρεδήμας -- Νίκος Καββαδίας -- Στρατής Τσίρκας κ.ά.