Η γυναίκα στο βλέμμα και στο λογισμό του ορθόδοξου μοναχού : αίτηση συγγνώμης προς το ήμισυ και πλέον του γένους του Αδάμ. - Μιχαήλ, Μοναχός, 1955 (Δορκάς, 2001)
«Η επιβολή του άνδρα πάνω στη γυναίκα είναι δώρο που του το χάρισε μια κοινωνία φτιαγμένη από όμοιούς του κι όχι η πραγματική του αξία. Γι' αυτό κι ως επιβολή βασικά εννοεί την καταπίεση, την υποβάθμιση και τον εξευτελισμό της γυναικείας προσωπικότητας και ποτέ του δεν τη σκέφτηκε σαν μια σχέση που ο καθένας θα καταθέσει τα δώρα του για να ομορφύνει η ζωή και ολοκληρώσει τον άλλον».