Ο ηγεμών - Φώτιος Α', Άγιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, π. 820-891 ή 897 (Αρμός, 2007)
Η ιδέα να εκδοθεί το κείμενο Φωτίου του Αγιωτάτου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως εκ της προς Μιχαήλ τον 'Αρχοντα Βουλγαρίας επιστολής: Τι έστιν έργον άρχοντος (επιστολή Η΄) προήλθε από έναν θετικό επιστήμονα και καλόν φίλο: τον Παναγιώτη Χρ. Καραγεώργο... Ασφαλώς πολλοί, ειδικοί μελετητές της "βυζαντινής" γραμματείας, γνώρισαν, εκτίμησαν, μελέτησαν την επιστολή του μεγάλου πατριάρχη Φωτίου στον άρχοντα της Βουλγαρίας Μιχαήλ. Αλλά μόνο ο γεωπόνος Καραγεώργος είδε στο κείμενο αυτό μιαν εναλλακτική αντιπρόταση στον περιβόητο Ηγεμόνα του Μακιαβέλι. Είναι, πραγματικά, η επιστολή του Φωτίου το ελληνικό αντίδοτο στις αμείλικτα χρησιμοθηρικές συνταγές του Μακιαβέλι για την πολιτική και την εξουσία; Μπορεί να λειτουργήσει το κείμενο του Φωτίου ως οριοθέσιο διαστολής της ελληνικής από την κυρίαρχη στη Δύση φραγκική αντίληψη της πολιτικής;... Πρόλογος: Χρήστος Γιανναράς. Προεισαγωγή: Μάριος Πλωρίτης.