Σπουδή πνευματικής τελειώσεως : προσέγγιση στα αγιολογικά κείμενα - Μπαλατσούκας, Σωτήριος Ι. (Μυγδονία, 1998)
Στη σημερινή εποχή επικρατεί μια αμφιβολίια και μια γενικότερη σύγχυση. Το κακό και η αγωνία πλήθαιναν και έγιναν ανεξέλγκτα. Η αξίες και τα πράγματα έχασαν το περιεχόμενό τους και πήραν την αντίστροφή μέτρηση. Το ψέμα προβάλλεται ως αλήθεια και η αλήθεια υπονομεύεται. Οι λέξεις και έννοιες δεν έχουν την ίδια σημασία και το ίδιο νόημα. Ταυτόχρονα ο σύγχρονος άνθρωπος έχασε την εσωτερική ισορροπία και την ψυχική του ειρήνη. Το άγχος και η ταραχή, καθώς και η ψυχοπνευματική διάσπαση αυξήθηκαν στον Υπέρτατο βαθμό..... Η χριστιανική θεολογία πάντοτε ήταν επίκαιρη, δυναμική και διαχρονική. Δεν παραβλέπει τα πάθη και τις αδυναμίες του ανθρώπου, γιατί ο ευαγγελικός λόγος είναι λόγος αναλλοίωτος και διαχρονικός. Προσεγγίζοντας τα αγιολογικά κείμενα ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει την διδασκαλία των αγίων Πατέρων για την πνευματική τελείωση.