Ερωταποκρίσεις : με τις οποίες δίνει λύσεις και απαντήσεις με βάση την Αγία Γραφή σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από διάφορους - Αναστάσιος ο Σιναΐτης, Άγιος, 640-700 (Ρηγόπουλος, 2002)
Ο Άγιος σιναΐτης μοναχός και κατόπιν πατριάρχης Αντιοχείας Αναστάσιος Β' ο ιερομάρτυς (που επατριάρχευσε κατά τα έτη 599-609 μ.Χ., διαδεχθείς τον επίσης Άγιο πατριάρχη Αντιοχείας Αναστάσιο Α'), έζησε και έδρασε στο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονότα: την ανέγερση του υπερλάμπρου ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως (532-538 μ.Χ.), με την οποία ο Χριστιανισμός απέκτησε το τελειότερο και ωραιότερο ορατό σύμβολο της θριαμβευτικής νίκης του επί των θρησκειών και αιρέσεων του κόσμου, και την ίδρυση (κατά το 622) από τον Μωάμεθ (571-632) της νέας εχθρικής προς τον Χριστιανισμό παγκόσμιας θρησκείας του Ισλάμ, η οποία έμελλε, φευ, να φέρη φοβερά προβλήματα στους Χριστιανούς της Ανατολής καταλαμβάνοντας, κατά θείαν παραχώρησιν, τους Αγίους Τόπους και τελικώς (το 1453) και την Αγία Σοφία. Αν και αγνοούμενος σήμερα από τους πολλούς, ο Άγιος Αναστάσιος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους θεολόγους της εποχής εκείνης. Βαθύς γνώστης της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, καθώς και των προ αυτού πατέρων της Εκκλησίας, και ικανότατος ιεροκήρυξ και συζητητής, κατόρθωνε σε δημοσίους διάλογους να αποστομώνη και εξευτελίζη τους αντιπάλους της Ορθοδοξίας. Συνέγραψε πολύτιμα συγγράμματα, μεταξύ των οποίων διακρίνονται κυρίως ο "Οδηγός" και οι "Ερωταποκρίσεις", και ως επιστέγασμα των αγώνων του υπέρ της αληθούς πίστεως έλαβε τον στέφανον του μαρτυρίου, κατακρεουργηθείς από φανατικούς Ιουδαίους της Αντιοχείας. Οι "Ερωταποκρίσεις" του, λόγω της μεγάλης αξίας τους, κατέστησαν πολύ αγαπητές και αντεγράφησαν σε πλήθος χειρογράφων. Αργότερα προσετέθησαν σ' αυτές και άλλες ερωταποκρίσεις, έργα του μητροπολίτου Νικαίας Αναστασίου Γ', των αρχών του 8ου αιώνος, καθώς και άλλες, του Αναστασίου του πρεσβυτέρου, του 9ου αιώνος. Το σύνολο αυτών των Ερωταποκρίσεων εξέδωσε το 1777 ο σιναΐτης ιερομόναχος και πρωτοσύγκελλος της αρχιεπισκοπής Σινά Ματθαίος ο Κρής, με αφιέρωση στον τότε αρχιεπίσκοπο του Σινά Κύριλλο (1759-1790), αλλά με τον λανθασμένο τίτλο "Βίβλος η καλούμενη Οδηγός" (ενώ, όπως είπαμε ήδη, "Οδηγός" ονομάζεται άλλο σύγραμμα του Αναστασίου Β'). Το βιβλίο επανεξεδόθη στην Αθήνα το 1889 από τον μοναχό Ιερώνυμο Βούρο και τώρα εκδίδεται πάλι, αλλά σε απλοελληνική μετάφραση, προς ευκολώτερη κατανόηση του περιεχομένου του. Ελπίζουμε ότι η νέα αυτή έκδοση θα εκτιμηθή δεόντως και θα συντελέση στην προβολή του αγνοημένου αυτού μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας.