Ημερολόγιο 1973-1983 - Schmemann, Alexander, 1921-1983 (Ακρίτας, 2002)
Την τελευταία εικοσαετία μεγάλος αριθμός έργων του πατρός Αλεξάνδρου έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Το Ημερολόγιο έρχεται να κλείσει αυτόν τον κύκλο, αλλά και να τον ανοίξει σε νέες προοπτικές: Ο μελλοντικός αναγνώστης του Σμέμαν θα πρέπει ίσως, ν' αρχίζει με το Ημερολόγιο! Έτσι θα γνωρίζεται με τη "δυναμική θεολογία" του, τη ζωντανή δηλαδή θεολογία που εκφράζεται μέσα από την καθ' ημέραν ζωή... "Τι είναι ευτυχία; Είναι το να ζει κανείς όπως ζούμε τώρα εμείς, με τη Λ., οι δυο μας, απολαμβάνοντας την κάθε ώρα - τον πρωινό καφέ, δυο-τρεις ώρες ησυχίας το βράδυ. Καμιά "ειδική" συζήτηση. Τα πάντα είναι σαφή, και γι' αυτό τόσο ωραία!... Στην αιωνιότητα, στη Βασιλεία θα χρειάζεται μόνο το "Άγιος, Άγιος, Άγιος" μόνο λέξεις δοξολογίας και ευχαριστίας, μόνο προσευχή και η λάμψη του πληρώματος και της χαράς.