Κανόνες και λατρεία - Γιάγκος, θεόδωρος Ξ. (Μυγδονία, 2006)
Στον ανά χείρας τόμο περιέχονται δέκα εισηγήσεις σε συνέδρια, οι οποίες έγιναν από το 1996 μέχρι το 2000. Όλες έχουν ως αντικείμενο τη σχέση κανόνων και λατρείας ή προϋποθέτουν αυτήν. Η εξάρτηση των κανόνων από τη λατρεία και αντίστροφα είναι προφανής, όμως η ιστορική πορεία αυτής δεν είναι επαρκώς γνωστή. Για να εξετασθεί θα πρέπει πρώτα να μελετηθούν οι πηγές, κυρίως η πλούσια χειρόγραφη παράδοση των σχετικών έργων, στα οποία αποτυπώνεται η πράξη των κατά τόπους εκκλησιών διαχρονικά. Τα περισσότερα από τα κείμενα των εισηγήσεων δημοσιεύονται εδώ, αφού προηγουμένως δέχθηκαν περαιτέρω επεξεργασία, προκειμένου να προσαρμοσθούν στη "λογική" αυτού του τόμου.