Ο χριστιανισμός και η εποχή μας : από την ιστορία στην αιωνιότητα - Κανελλόπουλος, Παναγιώτης Κ., 1902-1986 (Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι. Δ. Κολλάρου, 2004)
Μισός αιώνας συμπληρώθηκε από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου Ο Χριστιανισμός και η εποχή μας, που γράφτηκε όταν ο συγγραφέας του ήταν πενήντα ετών, δηλαδή στην πιο μεστή ωριμότητα της βιολογικής και της διανοητικής ζωής του. Πώς δικαιολογείται, σήμερα πια, η επανέκδοση αυτού του έργου; Σε ένα τέτοιο εύλογο ερώτημα υπάρχει μια διπλή απάντηση με απολύτως καταφατικό περιεχόμενο. Ο ίδιος ο πολυτάλαντος συγγραφέας δηλώνει στον πρόλογο της πρώτης έκδοσης: «Κανένα βιβλίο μου δεν είναι τόσο δικό μου όσο είναι αυτό.» Επομένως, το έργο αυτό συνιστά την καλύτερη γνωριμία για κάθε αναγνώστη με τον άνθρωπο Παναγιώτη Κανελλόπουλο, σε ευθύ λόγο, προσωπικό ύφος και εξομολογητικό κλίμα. Ο άλλος λόγος που επιβάλλει τη συγκαιρινή ανατύπωση είναι το περιεχόμενο του βιβλίου, που δηλώνεται αφετηριακά και ρητά στην ακροτελεύτια παράγραφο του ίδιου προλόγου: «Το βιβλίο μου τούτο δεν είναι μόνο για τους Χριστιανούς. Αλλά και ο ίδιος ο Χριστιανισμός δεν είναι μόνο για τους Χριστιανούς... Ο Ιησούς δεν ανήκει μόνο σε όσους ανήκουν στον Ιησού». Γι' αυτήν την τελευταία φράση και μόνο αξίζει να κυκλοφορεί ένα τέτοιο έργο ανάμεσά μας, ιδίως στις μέρες μας διότι δηλώνει ανοικτότητα, διαλογικότητα, διαλλακτικότητα και ετοιμότητα αυτοκριτικής, που δυναμιτίζει κάθε φανατισμό, φονταμενταλισμό και «ορθολογισμό».