Ηδύτης ψυχών - Ιωάννης, Ιερομόναχος (Ιερά Σκήτη Αγίας Άννης, 2005)
[...] Αποφασίσαμε να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο, με σκοπό να θέσουμε υπό των οφθαλμών όλων μας τις απόψεις και διδασκαλίες των πατέρων της Εκκλησίας, την παράδοσή της, τη διδασκαλία του Κυρίου μας μέσα από την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη, την εμπειρία τελικά από την εφαρμογή της νηστείας, εμπειρία που δεν είναι δική μας, ούτε ενός ή λίγων ανθρώπων, αλλά αυτή η εμπειρία που από αιώνες τώρα συλλέχθηκε μέρα με τη μέρα μέσα στην πνευματική παλαίστρα των αγωνιστών της πίστεώς μας, και κληροδοτήθηκε σ' εμάς τους ευτελείς, και εσχάτους ως ανεκτίμητη κληρουχία, που διασώθηκε με κόπους και ιδρώτες. [...] (Γέρων Ιερομόναχος Ιωάννης)