Ελεύθεροι απο το γονιδίωμα : προσεγγίσεις ορθόδοξης βιοηθικής - Νικόλαος, Χατζηνικολάου, Ιερομόναχος (Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, 2000)
Η βιοηθική πρόκληση δεν οδηγεί μόνον σε εμφάνιση καινοφανών κοινωνικών προβλημάτων και γέννηση φόβων, διλημμάτων ή αδιεξόδων. Όταν την διαβάζει κανείς Ορθόδοξα, αντικρύζει την φανέρωση του ανθρώπινου μεγαλείου. Όταν ανιχνεύει τα Ορθόδοξα γονίδια της ανθρώπινης οντότητας και υποστάσεως, τότε διακρίνει την ιερότητα του προσώπου, το περίγραμμα της θεϊκής εικόνας, την προβολή του αιώνιου προορισμού στο επίπεδο του χρόνου· τότε διαπιστώνει την ορατότητα της ψυχής και της σαφήνεια των δυνατοτήτων της.