Ο διάβολος οι δαίμονες και το έργο αυτών κατά την διδασκαλία του αγίου Μάξιμου του Ομολογητού - Κόλλιας, Σωτήριος Ν. (Γρηγόρη, 2004)
Ο κατά φύσιν αυτεξουσίως ενεργών έκπτωτος Εωσφόρος κατέστησε έργο του τη διαβολή της θείας παναγαθότητας και την καταστολή της ανθρώπινης σωτηρίας. Συμπαρασύροντας στην πτώση του πλήθος άλλων αγαθών πνευμάτων αναδείχθηκε σε πρωταίτιο του κακού και πρόξενο της ελλειπτικότητας των ανθρώπων και του κόσμου, καθώς και της ομιχλώδους πορείας τους στο διάβα των αιώνων. Τα περισσότερα σχέδια του Σατανά στοχεύουν στον υλικό πλούτο, την σαρκική απόλαυση, την διάπραξη της αμαρτίας και εν τέλει στον αφανισμό της ανθρωπότητας στην σκοτεινή άβυσσό του. Στην διελκυστίνδα του αγαθού και του κακού δοκιμάζεται και η δύναμη των διαβολικών υπάρξεων και η αντοχή των ψυχικών και σωματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου. Ωστόσο οι πονηρές οντότητες δεν μπορούν ουδέποτε να προσβάλουν τους ανθρώπους που έχουν την δύναμη του σταυρού, την φωτιά του αγίου Πνεύματος και την άσβεστη λαμπάδα του Κυρίου μέσα στην καρδιά τους, γι' αυτό και ο άγιος Μάξιμος νουθετεί τους πιστούς να καλλιεργούν το καλό, να επιθυμούν διακαώς την καθαρότητα της ψυχής τους και να οραματίζονται από την παρούσα ήδη ζωή την ένωσή τους με τον Θεό. Σε μια εποχή, όπου η δίνη της φθοράς πλήττει κάθε κοινωνία, το μήνυμα του ιερού Ομολογητού θέτει τα θεμέλια της σωτηρίας μας και προσφέρει έναν διαχρονικό αγιοπατερικό τρόπο ζωής.