Εγώ είμι πτωχός και πένης - Τσαρούχης, Γιάννης, 1910-1989 (Καστανιώτης, 1989)
Από την εποχή του Προμηθέα, ο καλλιτέχνης είναι επαναστάτης. Ένας καλλιτέχνης εργάζεται για να εκφράσει κάτι που τον συγκινεί πολύ· και μοιραίως απευθύνεται σ' αυτούς που έχουν τα ίδια αισθήματα και νοιώθουν την ανάγκη να τα δουν εκφρασμένα. Η Πολιτεία, η Εξουσία, η Κοινωνία κι οποιοιδήποτε άλλοι επιχειρούν συχνά να εκμεταλλευθούν για άλλους λόγους αυτή τη δύναμη έλξεως που μοιραίως έχει ένα έργο ενδιαφέρον, ένα όνομα ή μια προσωπικότης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ή να βλάψει την Τέχνη.