Ιστορία της θρησκείας του Ισραήλ : Σάββας Αγουρίδης - Αγουρίδης, Σάββας Χρ., 1921-2009 (Ελληνικά Γράμματα, 1995)
Η ιστορία της θρησκείας του Ισραήλ είναι τμήμα της ιστορίας του πολιτισμού μας. Ποιον έχει η ευρωπαϊκή πνευματικότητα πατριάρχη, τον Πλάτωνα ή τον Αβραάμ; Καθώς έχει και τους δύο μαζί, με τα όντα και τα φαινόμενα, ο δεύτερος μας μύησε στο νόημα της ιστορίας, στο ποια είναι η ουσία της και ποια η επιφάνειά της. Το βιβλίο αφηγείται πως άρχισε, πως προχώρησε και πως κατέληξε αυτή η πνευματική περιπέτεια του Αβραάμ με την ιστορία διαμέσου της θρησκείας του Μωυσή , των Χρονικογράφων, των Προφητών, των Βασιλιάδων, των Σοφών, και των Ψαλμωδών του Ισραήλ. Πρόκειται για έναν πλούτο εμπειριών, γνώσης, δικαιοσύνης και ευθύτητας, δοσμένο μέσα από σαγηνευτική ποικιλία χρωμάτων.