Ο χαρισματούχος υποτακτικός : γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης : 1912-1998 - Ιωσήφ Βατοπαιδινός, Μοναχός, 1921-2009 (Ιερά Μέγιστη Μονή Βατοπαιδίου, 2005)
Ο Χριστός δοξάζει (θεώνει) τους Αγίους του και αυτοί δοξάζουν την Εκκλησία Του ως γνήσια μέλη Του. Ένας από αυτούς τους θεούμενους είναι και ο αγιορείτης Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης,που κοιμήθηκε το 1998. Έζησε 65 χρόνια αυστηρής ασκητικής ζωής στο Άγιον Όρος (από τα οποία 42 ως υποτακτικός) μακριά απο τον κόσμο, πτωχός κατά κόσμον,αλλά πλούσιος κατά Θεόν με τα υπερφυσικά χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος που είχε αποκτήσει,και αναδείχθηκε ο "χαρισματούχος" υποτακτικός.