Κάτοπτρα ζωής - Χριστόδουλος, Αρχιμανδρίτης (Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, 2003)
Ομιλίες του Γέροντος της Μονής, που προέκυψαν από συζητήσεις και απορίες πάνω στη λατρεία και το ήθος της Εκκλησίας, καθώς και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε πιστός στον πνευματικό και κοινωνικό του βίο. Περιεχόμενα: Η παράδοση ως τρόπος ζωής. Μοναχισμός και πολιτισμός. Η προσέλευση των νέων στο σύγχρονο μοναχισμό. Εξαγόρευση λογισμών και εξομολόγηση. Η μετάνοια ως θεμέλιο της εν Χριστώ ζωής. Ο αληθινός και ο ψεύτικος εαυτός. Η νεότητα και το γήρας ως πνευματικές καταστάσεις. Καιρός προσευχής. Το νόημα και η σημασία της διακρίσεως. Το νόημα του πάθους στη ζωή του ανθρώπου. Θείον πάθος και Θεοτόκος. Η παραβολή της κρίσεως και η Χριστιανική κοινωνία. Η ειρήνη του Θεού και των ανθρώπων. Η ενότητα δόγματος και ήθους στην Εκκλησία. Γέρων Παϊσιος, ένας πνευματικός και οικουμενικός άνθρωπος.