Κόσμος και έρημος : σπουδή στην ασκητική γραμματεία του έκτου αιώνα - Χρυσόστομος ο Κουτλουμουσιανός, Ιερομόναχος (Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, 2002)
Στο χώρο του Χριστιανισμού η απομάκρυνση από τον κόσμο αποκτά ιδιαίτερη σημασία και δυναμική. Τη σημασία και δυναμική αυτή, όπως αποκαλύπτεται στους φυσικούς και πνευματικούς δρόμους που συνδέουν την έρημο με τον κόσμο, ανιχνεύει το παρόν βιβλίο μέσα από διαμάντια της χαρισματικής θεολογίας του 6ου αιώνα, που έχουν λάβει τη σφραγίδα του κλασικού, τόσο για το υψηλό τους περιεχόμενο όσο και για τη λογοτεχνική τους αξία. Μέσα από τις καταθέσεις μιας πλούσιας βιωματικής εμπειρίας, που διατηρεί απόλυτη συμφωνία και ενότητα, αναζητούνται οι αντιστοιχίες, αναντιστοιχείες και αλληλεπιδράσεις μεταξύ ερήμου και κόσμου, προκειμένου να αφουγκρασθούμε τον πάντοτε ζωντανό και επίκαιρο λόγο της ερήμου προς την κοινωνία, και μάλιστα προς τα σημερινή κοινωνία του μαζανθρώπου. Η αγάπη τού αόρατου και απερινοήτου Θεού, που μεταμορφώνει τον άνθρωπο και τα σύμπαντα, συμπυκνώνει τον βιωματικό και σιωπηρό λόγο της ερήμου και αποτελεί το μυστήριο, στο οποίο αίρεται ουσιαστικά και η διάκριση ερήμου και κόσμου.