Άγνωστες σελίδες του γεροντικού : στο αρχαίο κείμενο και σε μετάφραση (Το Περιβόλι της Παναγίας, 1996)
«Όλα τα Πατερικά είναι ρυάκια, τα οποία πηγάζουν από το Ευαγγέλιο». Γέροντας Παϊσιος «Πατερικά». Έτσι, χωρίς άλλες διευκρινίσεις και με αυτονόητη εμπιστοσύνη, ονομάζουν οι απλοί, ολιγογράμματοι ίσως, αλλά με πνευματική πείρα Γέροντες τα βιλία με κείμενα αγίων Πατέρων και ειδικότερα με ασκητικές διηγήσεις και διδαχές. Και συχνά στον λόγο τους αναφέρουν: «Γράφει στο Πατερικό...», «Λέει το Πατερικό...».