Γιώργος Σεφέρης, Κύπρος Χρυσάνθης και οι γάτες τ΄Αη Νικόλα - Σεφέρης, Γιώργος, 1900-1971 (Σκέψη, χρόνος και δημιουργοί, 1995)
Η γνωριμία του Γιώργου Σεφέρη με τον Κύπρο Χρυσάνθη ξεκίνησε το 1953 με την πρώτη επίσκεψη του Σεφέρη στην Κύπρο, επίσκεψη για την οργάνωση της οποίας ο Χρυσάνθης βοήθησε κατά πολύ. Στο βιβλίο παρουσιάζονται για πρώτη φορά ή αναδημοσιεύονται οι επιστολές και τα άλλα μνημόνια που αντάλλαξαν οι δυο τους και ορισμένα από τα δημοσιεύματα του Χρυσάνθη για τον Σεφέρη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαλεύκανση της παρεξήγησης που συνέβη μεταξύ τους για τη μη δημοσίευση του ποιήματος «Οι γάτες τ' άη Νικόλα». Όλα τα χειρόγραφα του ποιήματος αυτού δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά.