Μέγας ο πλούτος της συγγνώμης : κατά τους Πατέρες της εκκλησίας - Παπαδημητρακόπουλος, Κωνσταντίνος Γ. (Φωτοδότες, 1990)
Κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας η συγχωρητικότητα που πρέπει να δείχνουμε σ' αυτούς που μας έβλαψαν, είναι ανώτερη απ' όλες τις εντολές του Θεού, απ' την εφαρμογή της οποίας απορρέει μεγάλος πλούτος αγαθών, καθ' όσον: Ο Θεός μας συγχωρεί, όταν κι' εμείς συγχωρούμε! Με τον τρόπο αυτό μιμούμαστε τον ίδιο τον Θεό! Γινόμαστε κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος! Ευεργετούμε πολλαπλά τους εαυτούς μας! Υποχωρεί το κακό και χάνεται! Απαλλασσόμαστε απ' την κακία και το μίσος! Ειρηνεύουμε! Διαγράφουμε τ' αμαρτήματά μας! Έχουμε τον Θεό σύμμαχό μας! Επιπλέον οι Πατέρες απαντούν σ' όλες τις ενστάσεις και τις απορίες μας επ' αυτών και μας τονίζουν ότι εχθρός μας είναι μόνον ο διάβολος κι' όχι ο συνάνθρωπός μας, το θύμα του, κάτι που αν τα κατανοήσουμε θα μας βοηθήσει ν' αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Ναι, η συγχωρητικότητα είναι μεγάλη αρετή και θησαυρός ανεκτίμητος για μας!