Συζητήσεις στον Άθωνα - Ιωσήφ Βατοπαιδινός, Μοναχός, 1921-2009 (Μονή Βατοπαιδίου, 2003)
Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός στο πρώτο μέρος του βιβλίου καταγράφει τις απαντήσεις του σε ερωτήσεις και προβληματισμούς επισκεπτών, προσκυνητών του Αγίου Όρους. Ο σεβαστός Γέροντας με απλό, ανεπιτήδευτο, διεισδυτικό και αγιοπατερικά εμπειρικό τρόπο απαντά σε θέματα, που αφορούν την δημιουργία και πτώση του ανθρώπου, τα πάθη και την θεραπεία της ψυχής, την μοναχική ζωή, τον δρόμο της μετανοίας. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου γίνεται απόδοση στην νεοελληνική γλώσσα σύντομων κειμένων της Φιλοκαλίας και των Πατέρων της Εκκλησίας, που έχουν σχέση με τα ερωτήματα του πρώτου μέρους. ΕΤΕΡΗ Ο σεβάσμιος γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός, ο τελευταίος επιζών μίας σειράς μεγάλων ησυχαστών του Αγίου Όρους, στις 223 σελίδες του βιβλίου του, απαντά σε πολλά και διαφορετικά θέματα και απορίες που του απεύθυναν δεκάδες προσκυνητές που τον επισκέφθηκαν στο «Περιβόλι της Παναγίας». Ο π. Ιωσήφ συγκέντρωσε τις απορίες και τους προβληματισμούς αυτούς και αφού τους κατέταξε σε ενότητες ανάλογα με το περιεχόμενό τους, τους δημοσίευσε για τη ψυχική ωφέλεια των πιστών. Ο γέροντας αναφέρεται σε πνευματικά θέματα όπως: η δημιουργία και η πτώση του ανθρώπου, τα πάθη και οι αρρώστιες της ψυχής, η μοναχική ζωή, ο δρόμος της μετανοίας, η ωφέλεια από τους πειρασμούς, η προσευχή, η αγάπη, ο γάμος και η οικογένεια, κ.α. Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και περιλαμβάνεται στη σειρά «Ψυχωφελή Βατοπαιδινά», με αύξοντα αριθμό 13.