Αθωνικά άνθη : άρθρα και μελετήματα. - Θεόκλητος Διονυσιάτης, Μοναχός (Αστήρ, 1993)
Τα "Αθωνικά Άνθη" αφηγούνται την ιστορίαν της ψυχής και του πνεύματος, ενός πτωχεύοντος, δια τον Κύριον Ιησούν, μοναχού της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας την ιστορίαν της δευτέρας δεκαετίας από της μονάσεώς του. Από τας σελίδας των αναπηδά η πεμπτουσία της βιώσεως ενός Αθωνίτου, ως πνευματική χαρά, ως ιδέαι, ως χαρμολύπη, ως ανησυχία, ως ελπίς εν Κυρίω, ως προσευχαί, ως ασκητικαί εμπειρίαι, ως μυστικιστικοί εφέσεις, ως μοναχική στερρότης και ως αγωνιστικαί παρορμήσεις. Τα "Αθωνικά Άνθη", αντικατοπτρίζουν ακόμη τα στοιχεία που συνθέτουν τας εμπειρίας του συγγραφέως των, το πώς είδε, πώς ανέγνωσε, πώς ήκουσε, πώς ησθάνθη, πώς εσκέφθη, πώς εβίωσεν εις μίαν εξώκοσμον Μονήν. Εκφράζουν την ειλικρίνειαν και την αγάπην του προς την Εκκλησίαν, την προσπάθειαν χειραγωγήσεως του πλησίον προς την αλήθειαν, τον αγώνα προς επιβολήν του κύρους των αγίων Πατέρων, τον θερμότατον έρωτά του προς την αδαμαντίνην Ορθοδοξίαν μας.