Στα μονοπάτια της ψυχής : ένας ψυχίατρος δουλεύοντας πενήντα χρόνια θυμάται και συμβουλεύει - Γαλανός, Γιάννης Γ. (Κυριακίδης, 2000)
Το βιβλίο αυτό συμπυκνώνει την πείρα κάποιου που έζησε την ψυχιατρική επιστήμη για σχεδόν αιώνα. Όμως, δεν είναι ένα καθαρά ιατρικό βιβλίο. Γιατί ο συγγραφέας έζησε την ζωή του σαν ένα ενεργό πολιτικό πρόσωπο, αλλά και σαν συγγραφέας - ερευνητής της κοινωνικής, εφαρμοσμένης, πολιτικής και ιστορικής ψυχολογίας. Έτσι όλα αυτά τα ζωντανά βιώματα και οι προβληματισμοί του αντανακλούν στο συνολικό συγγραφικό-ερευνητικό έργο σε μια ασταμάτητη προσπάθεια πάνω από σαράντα χρόνια. Ένα άλλο θέμα είναι πως μέσα από το έργο του, τείνει να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη σχολή ψυχοπαθολογίας (από την επανάσταση, τις ιδεολογίες, την πολιτική, την ψυχοπάθεια, την ερωτοσεξουαλική ζωή κ.λπ.). Ζωντανό - αυθεντικό κομμάτι όλων των παραπάνω αποτελεί και το παρόν βιβλίο του.