Τουρκοκρατία : οι έλληνες στην οθωμανική αυτοκρατορία - Μεταλληνός, Γεώργιος Δ., 1940- (Ακρίτας, 2000)
Ευσύνοπτη και πλήρης παρουσίαση της πρόσφατης ιστορίας μας, από την οποία προκύπτει η υπόσταση του σύγχρονου Ελληνισμού. Η καλή υποδοχή του βιβλίου αυτού μαρτυρεί την ανάγκη ευρύτερης ενημέρωσης, εν όψει της κρισιμότητας των καιρών και των επιλογών που αντιμετωπίζει ο νέος Ελληνισμός.