Ο μοναχός Νεόφυτος Προδρομηνός και το θεολογικό του έργο - Καλογεροπούλου-Μεταλληνού, Βαρβάρα (Αρμός, 1996)
Ο ΙΔ' αιώνας - εποχή κατά την οποία έζησε και έδρασε ο Νεόφυτος Προδρομηνός - αποτελεί μια από τις κρισιμότερες και αποφασιστικότερες περιόδους της ιστορίας του "Βυζαντινού" Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. [...] Ο Νεόφυτος Προδρομηνός είναι ένας από τους μάρτυρες του λαϊκού θεολογικού διαλόγου και της αντιπαραθέσεως Ορθοδοξίας και μη Ορθοδοξίας, στο μέτρο, που ο ίδιος μπορούσε να εκφράσει την παράδοση της Εκκλησίας του και να εκτιμήσει την επιχειρούμενη, και στο χώρο της Ανατολής, παραχάραξή της.