Aids : ένας τρόπος ζωής - Ιερόθεος Βλάχος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, 1945- (Όψις, 1994)
Η ασθένεια του AIDS είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες της εποχής μας που καθημερινά προκαλεί τρόμο και αγωνία με την μετάδοση και τα αποτελέσματά της. Δεν προσβάλλει μόνον την σωματική υγεία του ανθρώπου, αλλά την ψυχολογική του συγκρότηση και την πνευματική του υγεία. Κλονίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την οικογένεια και την κοινωνία. Διαπιστώνεται ότι, δυστυχώς, από τους Κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς εξετάζεται μόνον η ιατρική, η ψυχολογική και η κοινωνική πλευρά του AIDS, χωρίς να δίνεται σημασία στην θεολογική πλευρά του θέματος. Το συγκεκριμένο βιβλίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ασθένειας του AIDS από την θεολογική πλευρά, αφού άλλωστε η θεολογία συνδέεται με την ζωή και τα προβλήματά της. Η Εκκλησία πιστεύει ότι η ασθένεια του AIDS οφείλεται στην απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό και τις εντολές Του. Δεν είναι τιμωρία του Θεού, αλλά αυτοτιμωρία του ανθρώπου. Έχει διαπιστωθή ότι η εμφάνιση, αλλά και η ταχύτατη μετάδοση της ασθένειας του AIDS οφείλεται στην διαστροφή του ερωτικού στοιχείου, καθώς επίσης και στην λήψη των ναρκωτικών, χωρίς βέβαια να παραθεωρούνται και άλλα αίτια. Για να θεραπευθή η ασθένεια του AIDS δεν απαιτούνται απλώς προγράμματα και προτάσεις, αλλά ένας τρόπος ζωής, που είναι η εν Χριστώ ζωή.