Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή : ηθικοκοινωνική προσέγγιση - Φανάρας, Βασίλειος Γ. (Παλίμψηστον, 2000)
Μέσα σε όλες τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την εποχή μας είναι και τούτη· άλλοτε να προβάλλεται η πρακτική του έρωτα χωρίς παιδιά και άλλοτε να επιδιώκεται η απόκτηση παιδιών χωρίς έρωτα. Σήμερα, ενώ γενικά υπάρχει υπογεννητικότητα και έντονη τάση αποφυγής της τεκνογονίας και περιορισμού των γεννήσεων, μία μερίδα ανθρώπων επιδιώκει την με κάθε τρόπο και πάση θυσία τεκνοποιΐα... Με τη βιοτεχνολογική και μηχανική επανάσταση ο άνθρωπος έμαθε να χειρίζεται τα όργανα του σώματός του ως απλά εξαρτήματα, ενώ έφθασε να αποκρυπτογραφεί τις εσώτατες πτυχές της βιολογικής του υπάρξεως και να παρεμβαίνει στο γενετικό του εξοπλισμό... ...μπορώ να διαβεβαιώσω ότι χρειάστηκε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες που παρουσιάζει η προκλητικότητα και πολυπλοκότητα του θέματος αλλά και η ταχύτητα των αλλαγών των ιατρικών δεδομένων, για να παρουσιασθεί αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εργασία (Ανέστης Κεσελόπουλος, Αν. Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ.).