Λεξικό της φιλοσοφίας - Πελεγρίνης, Θεοδόσιος Ν., 1948- (Ελληνικά Γράμματα, 2005)
Η φιλοσοφία μετράει πάνω από είκοσι πέντε αιώνες ζωής πλήρους περιπετειών και πνευματικών εμπειριών. Η μακρά μέσα στο χρόνο και, χωρίς αμφιβολία, συναρπαστική πορεία της φιλοσοφίας αποτυπώνεται στο πλήθος των εννοιών, των θεωριών, των σχολών και των ρευμάτων, που εκτίθενται στο παρόν λεξικό με παραστατικό, εύληπτο και γλαφυρό τρόπο. Στο λεξικό αυτό ακόμη παρουσιάζονται η ζωή, η δράση και τα έργα των εισηγητών και των δημιουργών των εννοιών, των θεωριών, των σχολών και των ρευμάτων, που συνθέτουν το περιεχόμενο της φιλοσοφίας, έτσι ώστε ο αναγνώστης να είναι σε θέση όχι μόνο να πληροφορηθεί σε τι συνίσταται ό,τι αποκαλείται φιλοσοφία, αλλά και να συναισθανθεί το πώς, κάτω από ποιες συνθήκες, με ποιες προθέσεις, με ποιο προσωπικό αγώνα, με πόσο ψυχικό σθένος, διαμορφώθηκε ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς του πολιτισμού μας.