Σημειώσεις από τό τέλος του αιώνα - Βαγενάς, Νάσος Αχ., 1945- (Κέδρος, 1999)
Το βιβλίο αυτό είναι ένα είδος ημερολογίου. Ο συγγραφέας του το χαρακτηρίζει «εξωτερικό ημερολόγιο», γιατί η φύση του βρίσκεται στους αντίποδες εκείνης του journal intime. Περιλαμβάνει, υπό μορφήν επιφυλλίδων, κριτικών παρεμβάσεων και βιβλιοκρισιών -που οι περισσότερες δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Το Βήμα"- χρονολογημένες σημειώσεις και σχόλια για φαινόμενα και γεγονότα της πολιτισμικής μας ζωής των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων. Οι κατευθύνσεις των λογοτεχνικών σπουδών, το πρόβλημα της ερμηνείας των κειμένων, η έννοια της ελληνικότητας, η δημιουργία των κριτικών μύθων, η επίδραση της τηλεόρασης, η διαφημιστική βία, ορισμένα φαινόμενα παρακουλτούρας, είναι μερικά από τα θέματα του βιβλίου, το οποίο συγχρόνως εμπεριέχει και μια κριτική του ελληνικού μεταμοντέρνου.