Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη - Καλαντζάκης, Σταύρος Ε. (Πουρναράς, 2006)
Η "Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη" είναι βιβλική επιστήμη, η οποία σήμερα, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει περιορίσει τα επιστημονικά όρια του γνωστικού της αντικειμένου κατ' εξοχήν σε ιστορικού και φιλολογικού ενδιαφέροντος θέματα και ζητήματα, που αφορούν στο σύνολο της Π. Διαθήκης και στα επί μέρους ιερά βιβλία της. Οι γνώσεις που προσφέρει επ' αυτών υπηρετούν - εντός του πνεύματος της χριστιανικής πραγματικότητας, που πρέπει να διέπει τον ορθόδοξο βιβλικό θεολόγο-ερευνητή, πέραν από τις ανάγκες μιας θεωρητικής ενημέρωσης, και τη βαθύτερη θεολογική κατανόηση του λόγου του Θεού, ο οποίος είναι πάντοτε ζωτικός και επίκαιρος. Ακριβώς για το λόγο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένος ο εμπλουτισμός της παρούσας "Εισαγωγής" και με ορισμένα βασικά στοιχεία ειλημμένα από τις συναφείς βιβλικές επιστήμες της ιστορίας, της γεωγραφίας, της αρχαιολογίας και ιδίως της θεολογίας, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τον προσδιορισμό του πλαισίου μέσα στο οποίο εξυφαίνεται η Θεία Αποκάλυψη και αναδεικνύονται εξ αυτής οι θρησκευτικές αλήθειες. Έτσι καθίσταται εξειδικευμένο διδακτικό εγχειρίδιο, συνεπές προς τους κανόνες της επιστημονικής δεοντολογίας και ως εκ τούτου αναγκαίο για την κατάρτιση των φοιτητών της θεολογίας. Παράλληλα προσφέρεται και ως ανάγνωσμα προσιτό σε κάθε φιλομαθή στη σπουδή της Π. Διαθήκης, που επιθυμεί να προσεγγίσει το θρησκευτικό της μήνυμα και να αντιληφθεί τον τρόπο απήχησης του στη διδασκαλία της Κ. Διαθήκης.