Η μασονία στην Ελλάδα - Τσαρούχας, Κώστας 1947- (Ελληνικά Γράμματα, 2000)
Η "Μασονία στην Ελλάδα" ήταν για πολλές δεκαετίες ένα θέμα "απαγορευμένο" στον ελληνικό Τύπο, αλλά και στην ελληνική βιβλιογραφία. Για δύο πιστεύω λόγους : 1. Η μασονία, ή αν προτιμάτε, ο τεκτονισμός -για να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη που χρησιμοποιούν τα μέλη της- ήταν ένα μυστικό καλά κρυμμένο στα κατάβαθα των ποικιλώνυμων Στοών, εδώ και στο εξωτερικό. 2. Υπήρχε πάντα ένας περίεργος φόβος διάχυτος παντού, σχετικά με τις φημολογούμενες δραστηριότητες, τις επιδιώξεις και τις δυνάμεις που κρύβει αυτή η οργάνωση (. . .) Αυτό το σκοτάδι προσπάθησε να φωτίσει ο Κώστας Τσαρουχάς με την παρούσα έρευνά του. Κι αν δεν φώτισε απόλυτα τα άδυτα των Στοών, έριξε αρκετό φως για να φανεί αυτό που -πιστεύω- είναι πραγματικά η μασονία: Μια συνένωση συμφερόντων ορισμένων ατόμων, προσεκτικά επιλεγμένων μέσα από τα ανώτερα και ανώτατα στρώματα της κοινωνίας. Και κάθε αυθαίρετη συνένωση συμφερόντων λειτουργεί σε βάρος των άλλων, των μη ιεροκρυφίως συνασπισμένων πολιτών. (. . .) Το βιβλίο αυτό του Κώστα Τσαρουχά είναι σίγουρα μια προσφορά στην προσπάθεια να φωτισθεί η υπόθεση: Η μασονία στην Ελλάδα (. . .) Όσο οι μασόνοι θα παραμένουν στο σκοτάδι, να ξέρουν πως κάποιος Κώστας Τσαρουχάς θα προσπαθεί να το τρυπήσει - όχι με μασονικά σπαθιά, αλλά με την πένα του.