Αγιότητα και μαρτύριο - Κορακίδης, Αλέξανδρος Σ., 1929- (Παναγόπουλος, 2000)
Η επιστήμη της Αγιολογίας, ιδιαίτερα της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας έχει πολύ μεγάλη ευρύτητα, που αντιστοιχεί στο μεγάλο πλήθος των Αγίων της και τα ανάλογα προβλήματα της έρευνας, χωριστά, όχι μόνο στην κάθε χορεία των Αγίων, αλλά και στην κάθε περίπτωση ενός εκάστου των αναρίθμητων Αγίων της. Τα προβλήματα αυτά είναι θεολογικά, ιστορικά, φιλολογικά, εκδοτικά κ.ά. Με την έκταση όμως αυτή των ζητημάτων ο αγρός της Αγιολογίας είναι απεριόριστος και συγχρόνως χέρσος στη μεγάλη του περιοχή, αφού δεν υπήρξαν εγκαίρως, ούτε και σήμερα υπάρχουν οι απαιτούμενοι εργάτες του αγρού τούτου και τα κενά παραμένουν μεγάλα.