Εικόνα, εικόνισμα, εικονουργία - Κόρδης, Γιώργος Δ., 1956- (Αρμός, 1998)
Η εικόνα, ως έκφραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μόνον μέσα στο ιστορικό πλαίσιό της μπορεί να κατανοηθεί και μάλιστα με μέτρο και κριτήριο τη θεωρητική θεολογική διατύπωση της ίδιας της Εκκλησίας. Ανάγκη λοιπόν να επιδιώξουμε να κατανοήσουμε την εικόνα μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του Βυζαντίου και με μόνο μέτρο την πατερική θεολογία για την εικόνα, για να μη χανόμαστε σε θεωρητικολογίες και μάταιες αναζητήσεις που δεν οδηγούν στην αλήθεια.