Το ζήτημα της μεταφράσεως της Αγίας Γραφής εις την νεοελληνικήν : κατά τον ΙΘ' αι - Μεταλληνός, Γεώργιος Δ., 1940- (Αρμός, 2004)
Προϊστορία της μεταφράσεως "Βάμβα"Αι εκ της Ελληνικής πραγματικότητος προϋποθέσεις Προτεστάνται ΝΜισσιονάριοι εν Ελλάδι - Διάδοσις Μεταφράσεων Η μετάφρασις "Βάμβα"Η μετάφρασις του Ιλαρίωνος Τα πρόσωπα και η επιλογή αυτών Εκπόνησις της Μεταφράσεως - εκδόσεις - αναθεωρήσεις Η μετάφρασις φιλολογικώς θεωρουμένη Η περί την μετάφρασιν Έρις Γενική θεώρησις της Έριδος Η εν τη Έριδι ανάμειξις Τυπάλδου και Βάμβα Η Έρις κατά την κρίσιν των ?γγλων Μισσιοναρίων.