Ανατολικός ορθόδοξος μοναχισμός : κατά τα πατερικά κείμενα. - Διονύσιος, Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών, 1907-1970 (Ιερά Μονή Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού, 2003)
Η επανέκδοση του παρόντος έργου αποτελεί για την εκδότρια Μονή μέρος της καθημερινής της άσκησης, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο αλλά επιτυχημένο εγχείρημα με το οποίο επιχειρείται η κατανόηση και η προσφορά του συνόλου σχεδόν των πτυχών του μοναχικού βίου στα πλαίσια της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μας παραδόσεως. Από την πρώτη κιόλας επαφή μου με το έργο αυτό διαπίστωσα πως η πατερική σκέψη σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με την αγωνιώδη και φωτεινή πορεία του μοναχισμού στο σύγχρονο κόσμο και με συγκίνηση ομολογώ πως η προσπάθεια αυτή αποτελεί απάντηση στην πρόκληση της εποχής μας και στο αίτημα των πιο ανήσυχων μελών της εκκλησίας μας για γνώση του μοναχικού βίου. Στα κείμενα που ακολουθούν διαπίστωσα επίσης, με τις παραπομπές που γίνονται στα θεόπνευστα έργα πολλών πατέρων της Εκκλησίας μας, πως παρέχουν ολοκληρωμένες απαντήσεις για θέματα που σχετίζονται με πρακτικά ζητήματα του μοναχικού βίου, με ένα εξαιρετικά προωθημένο τρόπο θεολογικής σκέψης, τα οποία άμεσα συνδέονται με την άσκηση και γι' αυτό διακρίνονται για την αληθινότητά τους. Η αρτιότητα και το καλαίσθητο της εκδόσεως συμπληρώνεται με τη συστηματική δομή, το πλούσιο λεξιλόγιο, την ακρίβεια στη χρήση εκκλησιαστικής ορολογίας και θεολογικών όρων που συνδυάζεται με ένα ρέον ύφος. Χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη το βιβλίο επιχειρεί την κατάδειξη μιας πορείας που ακολουθεί την μοναχική κλήση και είναι σχετική με ζητήματα διοργάνωσης και βίωσης της άσκησης μέσα από την διαχρονική σύλληψή τους, όπως πραγματικά εκτρέφονται από τους οραματισμούς και τις προσδοκίες των πιστών. Παράλληλα συμβάλλει ουσιαστικά στην συνειδητοποίηση της πραγματικής αποστολής και του νοήματος της διακονίας και της ασκήσεως των κληρικών και των μοναχών μας.