Στρατηγική : η τακτική της έμμεσης προσέγγισης - Liddell Hart, Basil Henry, Sir, 1895-1970 (Βάνιας, 1995)
Τι είναι όμως η στρατηγική της έμμεσης προσεγγίσεως; Κάποτε χρειάστηκε να προσφύγω στις υπηρεσίες ενός συνεργείου επισκευής αυτοκινήτων για να επισκευάσω μια βαθιά "λακούβα" που είχα προξενήσει στο μπροστινό "φτερό" του αυτοκινήτου μου. Καθώς παρακολουθούσα τις εργασίες επισκευής είδα τον τεχνίτη να σφυρηλατεί το "τσαλακωμένο φτερό", όχι από την πίσω πλευρά του κοιλώματος για να το ισιώσει, αλλά από την μπροστά επιφάνεια και στην άλλη σχεδόν άκρη της λαμαρίνας. Όταν του εξέφρασα την απορία μου, πώς ήταν δυνατό να ισιώσει η "λαμαρίνα" που τη χτυπούσε περίπου 40-50 εκατοστά μακριά από τη "λακούβα" και μάλιστα από την ίδια επιφάνεια που ενέργησε και το αίτιο που την προκάλεσε, μου απάντησε: " Έτσι γίνεται. Πρέπει να χτυπήσεις "το νεύρο" της λαμαρίνας για να ισιώσει. Δεν ισιώνει με χτύπημα στα ίσια". Αυτό ακριβώς είναι η στρατηγική της έμμεσης προσεγγίσεως!