Γίγαντες ταπεινοί - Κόντογλου, Φώτης, 1895-1965 (Ακρίτας, 1991)
Στο βιβλίο αυτό ο Φώτης Κόντογλου κάνει ακριβώς αυτό, αναφερόμενος σε περιστατικά από τη ζωή αγιασμένων προσώπων της καθ` ημάς Ανατολής. Με το γνήσιο λαϊκό ύφος, την ανεξάντλητη δύναμη και την προφητική πνοή που ζωντανεύει αγώνες και αγωνίες και κορυφαία περιστατικά από τη ζωή τους, που ελπίζεται ότι όχι μόνο θα κινήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αλλά και θα χαράξουν μέσα τους αλάθητους προσωπικούς δείκτες πορείας.