Κατασκευάζοντας τη θρησκεία : το ζήτηματης αυτονομίας του θρησκευτικού φαινομένου και η πολιτική της νοσταλγίας - McCutcheon, Russell (Βάνιας, 2003)
Σε αυτό το βιβλίο εστίασα την ανάλυσή μου στην αντίληψη της θρησκείας ως ένα εντελώς μοναδικό δεδομένο, το οποίο δεν μπορεί να ερμηνευθεί, παρά μόνο να περιγραφεί και να εκτιμηθεί. Με βάση την έρευνα που διεξήγαγα αφότου πρωτοδημοσιεύθηκε αυτό το βιβλίο, συνειδητοποιώ τώρα ότι δεν αποτελεί παρά έναν ανάμεσα σε πολλούς αλληλοεξαρτώμενους ρητορικούς μηχανισμούς, οι οποίοι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Γιατί, παράλληλα με τη συχνά επαναλαμβανόμενη ρητορική της μοναδικότητας, βρίσκουμε επίσης σχετικούς όρους, όπως τα «ιερά κέντρα», η εμπειρία, η ιθαγένεια, η αυθεντία, το μυστήριο, η κρίση, το κακό και η αυθεντικότητα. Το βιβλίο που ακολουθεί, λοιπόν, είναι μια πρώτη προσπάθεια να καταγραφούν τα ποικίλα κείμενα - από εγχειρίδια μέχρι και εφημερίδες - στα οποία μία από αυτές τις ρητορικές τεχνικές χρησιμοποιείται στη μάχη ενάντια στο απρόβλεπτο των κοινωνικών αλλαγών και τη ρευστότητα των κοινωνικών ορίων.