Το πεπρωμένο του ανθρώπου στο σύγχρονο κόσμο - Berdiaev, Nicolai, 1874-1948 (Πουρναράς, 1980)
Οί διαλεκτικές συγκρούσεις κι οι εμπειρίες τους ήταν πάντοτε πηγή προβληματισμού πού τροφοδότησε πληθωρικά το φιλοσοφικό και τον κοινωνικό στοχασμό. Πολλά δείγματα τέτοιων στοχασμών, πού γέννησαν ανάλογες εμπειρίες, κλείνουν μέσα τους διαπιστώσεις αξεπέραστης επικαιρότητας κι ίσως ακόμα και αλάνθαστου προφητισμού. Ο προφητισμός αυτός συνδέεται αναπόσπαστα με την ερμηνεία της εχθρότητας πού προκαλεί αισθήματα υπεροψίας και τάσεις επιθετικότητας για να καταλήξει στή σύγκρουση, τον πόλεμο. Γιατί, ανεξάρτητα από την πολυμορφικότητα του φαινομένου, η αυθεντική ερμηνεία του οδηγεί διαρκώς στις ίδιες αιτίες καί διαπιστώνει τα ίδια αποτελέσματα. Οί αιτίες ξεκινούν από τη διάσπαση της ανθρωπότητας καί τα αποτελέσματα συνοψίζονται στην εξαθλίωσή της..