Γρηγοριανά Α' - Λιάλιου, Δέσπω Αθ. (Πουρναράς, 1997)
Τα κείμενα του παρόντος τόμου καλύπτουν ένα τμήμα από τη μελέτη των έργων του αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου για μία δεκαπενταετία. Η συγκέντρωση και δημοσίευσή των στην παρούσα μορφή, έστω και σχετικά καθυστερημένα προήλθε από την ανάγκη της επιστημονικής απαντήσεως για την ατεκμηρίωτη επίθεση που υπέστησαν, ιδίως εκείνα που γράφτηκαν ως αναίρεση επιστημονικών θέσεων άλλων ερευνητών. Η γράφουσα προσπάθησε ωστόσο να αποφύγη την προσωπική αντιπαράθεση, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρχε έστω και προσωπική γνωριμία.