Συναντήσεις με τον Κόντογλου - Καβαρνός, Κωνσταντίνος Π., 1918-2013 (Αστήρ, 1985)
[...] Εις το παρόν σύγγραμμα προσφέρω μίαν βιογραφίαν του Κόντογλου, από του 1920 έως του θανάτου του, και συνάμα μίαν ευρείαν ενημέρωσιν δια το έργον του ως ζωγράφου και συγγραφέως, καθώς και μίαν διερεύνησιν των απόψεών του επί πολλών λίαν ενδιαφερόντων και σημαντικών θεμάτων. Αφετηρία και κυρία βάσις μου είναι αι πολυάριθμοι συναντήσεις μου με τον μακαριστόν Φώτιον, από του 1952 έως του 1965, όπως αυταί έχουν περιγραφή εις τα ημερολόγιά μου που κρατούσα κατ' αυτήν την περίοδον. Η διάταξις της ύλης ακολουθεί απ' αρχής μέχρι τέλους σειράν χρονολογικήν, την σειράν με την οποίαν έλαβον χώραν αι συναντήσεις μας και περιεγράφησαν εις τα ημερολόγιά μου. Εκκινών από τας συναντήσεις, απ' ό,τι είπεν ο Κόντογλου εις αυτάς, συσχετίζω τας γνώμας και παρατηρήσεις του μ' εκείνας που διετύπωσε εις πολυάριθμα δημοσιεύματά του -βιβλία και άρθρα- και εις επιστολάς του εις εμέ. Τας πηγάς αυτάς τας αναφέρω εντός του κειμένου, και τας έχω καταγράψει εις την Βιβλιογραφίαν Α', [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)