Όσοι πιστοί : κείμενα ορθόδοξης παράδοσης ή παραδεδομένης πίστης - Βλάχος, Ιερόθεος Σ., 1945- (Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Πελαγίας, 2002)
Η ανάγκη της Ορθοδόξου Κατηχήσεως πάντοτε έκανε την Εκκλησία να καθορίζη και τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνεται. Έτσι σε όλους τους χρόνους, όπως και σήμερα, είναι ανάγκη να δούμε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η Ορθόδοξη Κατήχηση. Σήμερα, μάλιστα, που παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί να θέλουν να γίνουν Ορθόδοξοι, αλλά και πολλοί ήδη βαπτισμένοι να χρειάζεται να κατηχηθούν, είναι αναγκαίο αυτό το έργο. Το "Σύμβολο της Πίστεως" καθορίζει τα βασικά σημεία της Πίστεως και Ομολογίας της Εκκλησίας. Γι' αυτό, μελετώντας το "Σύμβολο της Πίστεως", διαπιστώνουμε τι μπορούμε και τι πρέπει να λέμε στους ανθρώπους εκείνους που θέλουν να δεχθούν την Ορθόδοξη Πίστη και να γίνουν μέλη της Εκκλησίας και τι πρέπει να διδάσκουμε τους Χριστιανούς που βαπτίσθηκαν στην μικρή νηπιακή ηλικία, αλλά στην πραγματικότητα ως ακατήχητοι χρειάζονται κατήχηση.