Εξαρτησιογόνες ουσίες και ορθόδοξη χριστιανική αγωγή στην παιδική και εφηβική ηλικία - Δουρδούνη, Ευαγγελία Κ. (Χριστιανοπαιδαγωγικές μελέτες και έρευνες, 2001)
Σήμερα είναι πλέον γεγονός η μεγάλη εξάπλωση -διάδοση και διακίνηση - της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών τόσο σε παγκόσμια όσο και σε τοπική κλίμακα. Τραγικός ο απολογισμός των νεαρών θυμάτων, στην πλειοψηφία τους έφηβοι ακόμη και μικρά παιδιά. Παράλληλα, πολλές είναι και οι αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλονται από φορείς τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας. Η παρούσα μελέτη, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη πραγματικότητα και στηριγμένη σ' αυτή, προστίθεται στον τιτάνιο αυτό αγώνα, προτάσσοντας απέναντι στο τεράστιο σύγχρονο πρόβλημα της κοινωνίας μας την ανάγκη της Ορθόδοξης Χριστιανικής Αγωγής παιδιών και εφήβων, τονίζοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξή της τη συστράτευση και συνεργασία των βασικότερων φορέων αγωγής (Οικογένειας, Σχολείου, Ενορίας).