Ορθοδοξία και ουμανισμός ; Ορθοδοξία και παπισμός - Καψάνης, Γεώργιος Αν., Αρχιμανδρίτης (Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου, 1995)
Δύο θεολογικά δοκίμια πού φανερώνουν τήν Ὀρθοδοξία ὡς τρόπο θεανθρωποκεντρικῆς (Χριστοκεντρικῆς) ζωῆς καί ἐπισημαίνουν τόν ἀνθρωποκεντρικό (οὐμανιστικό-ἐνδοκοσμικό μή λυτρωτικό) χαρακτῆρα τοῦ Παπισμοῦ καί τοῦ Δυτικοῦ Χριστιανισμοῦ.