Ησυχία καί θεολογία : τα πλαίσια της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής θεραπείας του ανθρώπου - Ιερόθεος Βλάχος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, 1945- (Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου, 2004)
Η ορθόδοξη ησυχία συνδέεται στενά με την ορθόδοξη θεολογία αφού κατά την εκκλησιαστική παράδοση η ησυχία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση της βιώσεως της απλανούς θεολογίας. Η ησυχία με όλη τη σημασία της λέξεως οδηγεί τον άνθρωπο στην απλανή θεολογία και η ακριβής θεολογία είναι απαύγασμα της νοεράς ησυχίας. Έξω από αυτόν τον συνδυασμό ησυχίας και θεολογίας επικρατεί τόσο ο σχολαστικισμός όσο και ο ευσεβισμός δηλαδή η εκκοσμίκευση της εκκλησιαστικής ζωής.