Οικουμενική θεολογία - Ματσούκας, Νίκος Αθ., 1934-2006 (Πουρναράς, 2005)
Είναι αυτονόητο ότι ένα εγχειρίδιο οικουμενικής θεολογίας δεν μπορεί και μήτε επιτρέπεται να στηρίζεται σε αφηρημένες και απλώς θεωρητικές αρχές. Περιγράφει τη ζωντανή και άρρηκτη σχέση θεωρίας και πράξης της εκκλησίας. Κατά την πατερική αρχή ο λόγος είναι έμπρακτος και "πράξις ελλόγιμος" που καθορίζουν το περιεχόμενο της οικουμενική θεολογίας. Σε τούτο το περιεχόμενο, λοιπόν προσβλέπει η συγγραφή ενός έργου που θα στηρίζεται σε βασικά σημεία μια τέτοιας θεολογίας, με άλλα λόγια θα είναι, όσο εφικτό, μιας επιτυχής "Οικουμενική θεολογία".